NK-Libre 1e Klasse van Michael Jasperse

Dit is het verslag van Michael over zijn NK-finale 1e Klasse Libre in Heemskerk. De meeste foto’s zijn gemaakt door Peter Vos.

NK Heemskerk

Na het spelen van de Gewestelijke finale in Hilvarenbeek op en met slecht materiaal was het nu tijd voor het NK. Mooi hotel (Marquette) in Heemskerk geboekt en met Romana op weg (2 uurtjes sturen).

Die 2 uur werden er 3 want de mei vakantie was net begonnen.

Het is een mooie locatie in Heemskerk met 4 Wilhelmina biljarts. Redelijke lakens en tafels die volgens de experts “rond en kort” waren. Weet niet wat dat precies betekend … maar lees het maar als best lastig 😊.

Spelers: 50%  3-banders en 50% Libristen. Door het interval systeem komen er meer 3-banders boven drijven.

De 1ste dag begon rommelig; 1 speler kwam te laat opdagen en het computersysteem lag “eruit”.

De reserve speler was al opgetrommeld en de speelvolgorde aangepast. De te laat gekomen speler mocht na een berisping alsnog meedoen. De speelvolgorde werd ondanks commentaar van wat spelers niet meer terug aangepast.

 1ste pot tegen Robert Houben (een 3-bander die later 3de werd). Zware pot die ik ondanks zijn verdedigende spel heb kunnen winnen.

Tijdens de 1ste pot kwamen Jo en Peter binnen lopen om te supporteren. TOPPIE!

2de pot tegen Rob de Cler (een andere echte librist met een mooie techniek). Hij had teveel moeite met het aanpassen aan het materiaal. 2de winst partij

3de pot tegen Sjaak Steltenpool , die op papier de beste librist was. Dit was een makkelijke winst partij. Ik zat goed in de flow.

Het materiaal was wel dusdanig “anders” dat er geen echt hoge gemiddeldes gespeeld zijn dat weekend.

Wij waren te goed om geen last te hebben van het andere materiaal en te slecht om onszelf daarop goed aan te passen 😊.

Als enige met 3 winstpartijen stond het er voor mij rooskleurig voor na 3 rondes.

Toen ging de organisatie echt serieus de mist in. Met het Ave systeem wordt de nr. 1 altijd “beschermd”. De hoogste speelt tegen de laagste van dat moment etc. zodat er op het einde een echte finale gespeeld wordt. D.w.z. de nr. 1 tegen de nr. 2.

Toen stonden er ineens mensen aan tafel die al tegen elkaar gespeeld hadden. Het computer systeem hadden ze namelijk nog steeds niet door.

Dus moest ik de 4de pot spelen tegen de nr. 2 van dat moment (de uiteindelijke kampioen Eric Binnenmars). Ondanks commentaar van div spelers hebben ze die partij er gewoon doorgedrukt.

 4de pot. Tegen de dus uiteindelijke kampioen. Niets dan respect voor deze man zijn biljartkwaliteiten, maar het had helemaal niets met libre van doen. 90% van de ballen moest ik met de middelste beginnen en dan in patronen waarop je moet studeren. 😊

YUP … verloren dus. Die beste man heeft over het gehele toernooi met een soort van bandstoten en 3-banden 6 gemiddeld gespeeld. Echt knap.

Libristen speelde hij hiermee natuurlijk helemaal kapot.

Na dag 1 gedeeld eerste.

Na het zorgvuldig naspoelen met wat zware biertjes en bourbon en UITERAARD lekker nakaarten met Peter, Jo en mijn vrouw tijdens een zeer gezellig etentje was ik klaar voor de volgende dag.

Zondag

Ook hier ging de organisatie weer de mist in. De nr. 1 werd weer niet beschermd. De gemoederen liepen best nog wel wat op toen wat spelers de organisatie hiermee confronteerde. Er ligt nu ook van die spelers een officiële klacht bij het bestuur. Op een NK verwacht je toch beter. Ik heb mezelf hiervan afzijdig gehouden. Ik kan me van mijn vorige NK herinneren dat ik mezelf toen het toernooi “Uit gemopperd” heb. 😊

En wie komt er nog binnen lopen als extra support. Martin Sturm. TOP!

5de pot. Tegen Pierre Paauwe (3-bander). Dik gewonnen.

 6de pot. Tegen Henry de Kouwer (librist). Hij stond op dat moment 7de of achtste en had nog niet 1 goede partij gespeeld.

Je raadt het al ….. hij speelde zeer ontspannen en tikte mijn cadeautjes mooi in en was met 12 beurten klaar. Goed gespeeld en gegund.

7de en laatste pot tegen Johan van Noord (3-bander). Ik was op dat moment zeker van de tweede plaats. Ik kon in theorie nog eerste worden als ik met een hoog gemiddelde won en de nr. 3 v/d nr. 1 zou winnen.

Ik won mijn partij gemakkelijk met een redelijk gemiddelde. Op de tafel naast me zie ik de Binnenmars de nr. 1 van dat moment het zeer zwaar hebben als de nr. 3 (Houben; ook een 3-bander) het op zijn heupen krijgt.

Toen overkwam Binnenmars zijn zenuwen en won hij zijn partij alsnog in een niet zo best gemiddelde.

Daar zit je dan als librist op de nr. 2 positie tussen 2 3-banders in. 😊

Toch wel gaaf om op het podium te mogen staan.

Heel verhaal alles bij elkaar.

Hopelijk was het leuk om te lezen.

Het is een mooi toernooi geweest met best veel supporters in een leuke sfeer.

Sportieve spelers (op 1tje na dan die ik hier niet bij naam zal noemen). Wie weet leest hij dit ook 😊

Dank aan Peter, Jo, Martin en mijn vrouw voor de support in de zaal en aan veel biljartvrienden op de app.

PS: en toch knaagt het een beetje aan me en vraag je ja af.

Wat nou als de speelvolgorde juist was geweest en we een echte finale hadden gehad, had ik dan…………………. 😊 😊